Werken in de horeca, een boost voor je carrière.

Werken in de horeca is zeer populair bij jongeren en studenten. Niet alleen is deze sector heel erg leuk, maar je leert ook ontzettend veel door te werken in de horeca. Deze ervaring neem je voor altijd mee in je verdere carrière.

Tevens is werken in de horeca super gezellig en populair bij mensen die houden van sociaal contact, het is echt een vak apart.

Twijfel je of je in de horeca moet gaan werken? Of heb je twijfels of een horecaopleiding wel de juiste keuze voor jou is? Wij hebben genoeg redenen om je twijfels weg te nemen.

 

 

 

Je leert snel schakelen

 In de horeca is geen dag hetzelfde. Iedere dag zie je nieuwe gasten met andere eigenschappen, wensen en behoeften. Om goed te kunnen inspelen op deze eisen moet je kunnen schakelen. Voordat het mis gaat moet je al met een oplossing komen. Denk daarom dus in oplossingen en niet in problemen. Door out of the box te kunnen denken kan je al met praktische oplossingen komen.  Dit leer je met vallen en opstaan.

 


Je leert te presteren onder werkdruk

Hete borden, dienbladen vol glazen en boze mensen. De horeca kent een hoge werkdruk. Zeker rond de feestdagen kan het extreem druk zijn. Terwijl jij zes dingen tegelijk aan het doen bent wordt er ook nog eens van jou verwacht dat je vriendelijk en alert blijft. Hierdoor leer je prioriteiten stellen en omgaan met stress. Wanneer je dus horeca ervaring heb opgebouwd leer je zo efficiënt mogelijk omgaan met tijdsdruk. Een belangrijke les; Anticiperen is één van de values voor een goed leven.

 

 

Veel verantwoordelijkheden

Hiervoor is het heel belangrijk om prioriteiten te kunnen stellen. Op drukke dagen train je je geheugen door veel te onthouden. Ook krijg je de verantwoording over de uitstraling van het bedrijf. Ga je eerst een bestelling opnemen of maak je eerst nog een paar andere tafels schoon voor de nieuwe gasten.

 

 

Samen uit samen thuis

We bedoelen hiermee niet dat we met elkaar naar huis gaan wanneer het werk gedaan is. Hiermee doelen we op collegialiteit binnen de horecateams. Ben jij klaar met je bedieningswerkszaamheden maar je collega is nog aan het afwassen, dan help je elkaar graag. Thats just how it works. Je bent namelijk een team, dan werk je gewoon wat langer door. Tevens werken de bar, bediening en keuken nauw samen. Dit draagt niet alleen bij aan je beroeps skills maar ook aan je teambuilding. Ook buiten werk om. In de horeca worden namelijk veel vriendschappen gemaakt voor het leven.

 

 

Je leert met kritiek omgaan

Nee, dit is niet zo makkelijk als dat je denkt. Dat het eten wat langer duurt komt wel eens voor. In de meeste gevallen zijn gasten altijd blij en vrolijk. Maar in het algemeen zijn hongerige gasten niet altijd even aardig. Je krijgt dan alle kritiek over je heen, terwijl jij er misschien niks aan kan doen. Vat het daarom niet altijd persoonlijk op. In de horeca leer je al snel met kritiek en klachten omgaan. Altijd blijven lachen want aan jou is de taak om deze klachten af te handelen en een gepaste oplossing voor te zoeken. Belangrijk is om altijd professioneel te reageren. Voor elke horecatopper is met tranende ogen op het toilet zitten een herkenbare ervaring. Maar hé, ook dit zijn leermomentjes.

 

 


Je werkt aan je social skills

In de horeca krijg je met veel verschillende situaties te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn; gasten die ontevreden zijn of collega’s die niet goed functioneren. Door de gouden regel ‘klant is koning’ aan te houden  leer je dat geduld een schone zaak is. Ook gaan er honderden dingen fout, aan jou de taak om gastvrij te blijven. En door dus gastvrij te blijven zoek je op een positieve manier contact met de gasten. Dankzij deze positiviteit kan je jezelf en andere op een prettige manier benaderen. Ook in de toekomst. Maar ook voor mensen die niet veel durven, is de horeca een perfecte oefening. Je moet namelijk op mensen afstappen en je wordt bijna gedwongen om sociaal te zijn. Aan het begin zal het spannend zijn, maar wees niet bang om fouten te maken.

 

 

‘Daar wordt je hard van’

Veel mensen staan er niet stil bij wat horeca met je houding doet. Het is een feit dat je door horeca hard werken onder de knie krijgt. Tot laat doorwerken, soms een pauze overslaan, werken op feestdagen en een tekort aan personeel. De chef weet wat hij wil en zal zijn medewerkers hier ook duidelijk over briefen. Wie zonder ervaring in de horeca stapt zal de sweep ook wel echt voelen! Hier wordt je hard van en kijk je niet meer snel van onverwachtse situaties op.

 

 

Je went aan flexibiliteit

Horeca kent geen eindtijd. Je kan pas naar huis als al het werk is gedaan. Het kan zomaar voor komen dat een collega onverwachts ziek wordt of dat het last minute nog heel erg druk wordt. Als gasten nog lang blijven natafelen, is dat jammer voor jou. Je kunt nou eenmaal niet eerder weg dan de gasten. Werkuren en roosters veranderen aan de lopende band. Hiervoor is flexibiliteit dus zeer gewenst. Maar ook ‘s avonds, het weekeind of met feestdagen ben jij beschikbaar. Stel je voor: het is buiten heerlijk weer. Je vrienden bezoeken festivals of pakken een terrasje. Allemaal leuk en aardig maar jij bent aan het ploeteren met de zweetdruppels op je voorhoofd. Hier wordt je een bikkel van.

 

 

It’s a mon(k)eybusiness

In de horeca leer je ook omgaan met geld. Wanneer je na het afrekenen van een diner veel geld heb aangenomen moet je deze ook verwerken in het kassasystheem. Je leert hierdoor eerlijk met geld om te gaan en hiervoor verantwoordelijk te zijn.

 

 

Upselling & crosselling skills verbeteren

In de horeca ben je niet alleen aan het bedienen, maar ook aan het verkopen. Zo adviseer je gasten over bijvoorbeeld passende wijnen bij een bepaald gerecht. Door upselling en cross-selling weet jij de gast te overtuigen. Echte salesmannen en vrouwen worden veel gevormd door te werken in de horeca.

 

 

 

Naar alle blog artikelen