Horeca dictee voor echte horecatoppers

Kun jij jezelf een echte horecatopper noemen? Hoeveel weet jij eigenlijk echt over de horeca?

Test je kennis en ontdek hoeveel woorden je echt ken vanuit jouw vakgebied!

 

Bain-marie
Heetwaterbad waarin voedsel in heet water bereid wordt.


Blancheren
Dit is een kooktechniek waarbij voedsel kort worden gekookt en vervolgens met koud water wordt afgespoeld. Zo wordt het kookproces onderbroken. Meestal gebeurd dit met groente of fruit.


Chafing Dish
Verplaatsbare warmtebak. Hier zit een laagje warm water in om het gerecht warm te houden.


Chambreren
Chambre is afkomstig uit het Franse woord voor kamer. Chambreren staat voor het op kamertemperatuur brengen van rode wijn.


Cocotte
Dit is een vuurvast schaaltje of pot met een goed sluitende deksel.


Couvert
Simpelweg het bestek. Deze bestaan uit alle messen, vorken en lepels dat aan tafel wordt gebruikt.


Débarrasseren
Het afruimen van de tafel en het uithalen van borden, glazen en bestek.


Degusteren
Intensief proeven van gerechten of dranken. Soms is goed degusteren een kunst. Met oefening leer je je zintuigen scherp zetten.


Digestief
Heerlijk uitbuiken, drankje erbij en nog even lekker nagenieten van je maaltijd. Een digestief is namelijk een drankje dat de spijsvertering bevorderd.


Dresseren
Het mooi opmaken van borden of schalen met gerechten.


Etiquette
Geschreven en ongeschreven gedragsregels.


Fileren
Het verwijderen van botten en graten van vlees of vis.


Flamberen
Een Franse techniek waarbij aan een gerecht een alcoholische drank wordt toegevoegd die men vervolgens laat ontbranden. Dit wordt zowel in de keuken gedaan als aan de tafel. Niet alleen ziet dit er spectaculair uit, dit geeft ook een specifieke smaak.


Frapperen
Het glas koelen door eerst ijs in het glas te gooien.


Garneren
Garneren is het aankleden van je gerecht. Dit kan gedaan worden met sauzen maar ook met bijvoorbeeld nootjes, chocolade of een blaadje munt. Naast dat garneren mooi is voor het visueel aspect voegt het ook extra smaak aan het gerecht toe.


Gastronoom
Iemand die zich met gastronomie bezig houd. Ook wel een culinair kenner of liefhebber.


Hospitality
Ook wel gastvrijheid genoemd. Hierbij wordt de nadruk gelegd op gastbeleving.


Kopbestek
Bestek dat boven het bord wordt opgedekt en gebruikt wordt voor het dessert.


Ménage
Een kruidenrekje die standaard op tafel staat. Peper en zout zijn hier niet uit weg te denken.


Mise en Place
Deze term stamt af van de Franse taal en betekend letterlijk “op zijn plaats gezet”. Dit wordt zowel toegepast in de keuken als in het restaurant. Deze voorbereidende werkzaamheden zorgen ervoor dat alle spullen klaarstaan die er nodig zijn.


Placeren
Gasten naar hun juiste tafel in het restaurant begeleiden.


Poleren
Door poleren wordt bestek, glazen en servies van strepen en vlekken verwijderd. Dit doe je door deze na het nat maken droog te vegen.


Side-Plate
Bordje die wordt opgediend met toast, brood, salade of compote.

 

Wil jij al deze begrippen en meer leren in de praktijk?
Bekijk dan nu al onze vacatures en solliciteer direct bij ons voor één van de leukste banen in de horeca!

 

Naar alle blog artikelen